Tendències a l’hora de triar els noms de nen i nena a Catalunya

Des del dia 16 de febrer del 2018 sóc mare. D’alguna manera aquest nou rol a la meva vida i diverses complicacions mèdiques m’han allunyat dels meus projectes professionals i també d’aquest blog. Durant aquest temps he valorat la vida intensament i, a vegades, se m’acudien temes sobre els que escriure i aquest n’és un. Ara sí que em poso a escriure.

Triar el nom del teu fill o filla és una qüestió important. Segurament aquest nom te’l diran i el repetiràs, moltes i moltes vegades. A més a més, d’alguna manera, el nostre nom ens moldeja i pot passar a formar part de la nostra personalitat.
Per buscar el nom desitjat moltes persones recorren a llistats de noms i trien el que més els hi agrada. En el nostre cas vam buscar també estadístiques de quins eren els noms més i menys populars.
En aquesta pàgina (https://www.idescat.cat/pub/?id=aec&n=946 ) podreu consultar l’estadística dels noms de nadons més populars en l’últim any. Actualment la majoria de noms que es posen són curts sobretot els dels nens Pol, Pau, Àlex, Nil, Jan, Leo… I en el cas de les nenes Ona, Noa, Júlia, Sofia, …per tant una o 2 síl·labes.
Molta gent s’influencia indirectament per noms que porten personatges de ficció de les series: Biel de Ventdelplà, Arlet d’Infidels o famosos com Martina de la Martina Klein o fins i tot Leo de’n Messi. Els noms de més tradició sembla que van a la baixa: Valentí, Magí, Narcís, Juliana, encara que n’hi ha alguns que mai passen de moda com Maria. Hi ha qui opta per noms que evoquen natura Estel, Lluna, Sol, Llum o d’innovadors com Nit, Roure o Món. Mentre d’altres persones n’integren d’origen estranger com Iñaki o Itziar o també els nòrdics com Olga, Tània o Ivan.
Nosaltres volíem un nom “original” i que evoqués alguna “història”. També vam tenir en compte la sonoritat amb els cognoms. Per tant vàrem evitar els noms més “populars”.
No sabíem si el nostre fill o filla seria nen o nena. Per tant teníem dos noms: IU o ELNA. Arribat el dia vam descobrir que era una ELNA.

excursió maternitat elna
Visita a l’edifici de la Maternitat d’Elna embarassada

D’on ve el nom d’Elna?
– Elna és un poble al sud de França, al que l’Emperador Constantí el Gran li va posar el nom de la seva mare Helena. Per tant Elna és una evolució d’Helena.
– A la població d’Elna també és on s’hi troba la Maternitat d’Elna, lloc on l’any 1942 després de la guerra civil, Elisabeth Einenbenz ajudava a les dones republicanes embarassades que es trobaven al camp de concentració d’Argelers a donar a llum. Aquesta història la vaig llegir l’any 2005 i va documentar la historiadora Assumpta Monellà. Després se n’ha fet una pel·lícula “La llum d’Elna”
– També és el poble on es van guardar les urnes que es van utilitzar en el referèndum sobre la independència el dia 1-d’octubre de 2017.

A l’Idescat podeu consultar quantes persones hi ha amb un nom determinat a tot Catalunya. Per exemple veiem que a Catalunya hi ha 673 nenes que es diuen “Elna” que representen un 0,17%.
Estic contenta del nom que li hem posat a la nostra filla, m’agradaria que l’acompanyés en el camí que ella vulgui recórrer com a persona. Em sembla que tot i ser un nom encara original i minoritari he endevinat una tendència i cada dia es fa més popular . A la pàgina de l’Idescat també hi ha un giny que ens mostra la tendència d’un determinat nom de Nadons per any. Elna sembla que és creixent. A més com més gent el posi i a més gent li agradi més posat serà. Moltes persones ens diuen que és un nom, molt bonic. Només dir-vos que a la classe de la guarderia de la meva filla n’hi ha dues. Vosaltres els hi heu posat noms populars als vostres fills o filles? En el nostre cas, no era la intenció.

Idescat Tendencia Nom Elna

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s