Prades encara el seu futur 20.20 posant en pràctica les tendències

Prades_JoanMiro
El poble de Prades per Joan Miró

Hi havia una vegada un poble a les muntanyes del Baix Camp que era conegut i valorat pel seu clima agradable a l’estiu, el seu entorn natural i els seus conreus de patata i avellana. Aquest poble és Prades, el meu poble d’estiueig fins als 17 anys del que en guardo molt bons records, que a l’hivern hi viuen 600 persones i a l’estiu poden arribar a ser vora 6.000 o 7.000. He estat un temps sense poder escriure, una lesió al braç dret m’ha apartat del teclat, si més no per raons d’oci i divertiment intel·lectual. Després de les vacances em venia de gust tornar a escriure parlant de Prades.

En l’impuls d’un pla estratègic es tenen en compte quines són els punts forts d’un territori i quines tendències es poden aprofitar per crear riquesa i llocs de treball, així com augmentar la qualitat de vida. Molt sovint quan una població engega un pla estratègic al seu municipi és per articular i donar visió a la seva economia i polítiques locals futures.  En la majoria dels casos però aquest queda diluït, és molt l’esforç el que s’hi posa (contractació d’un professional extern i sessions participatives d’idees). Finalment, el document acaba arxivat digitalment i en paper en un calaix o una estanteria perquè ningú no s’ha atrevit o ha aconseguit portar aquelles idees a la pràctica.

Sembla que aquest no ha està essent el cas de Prades.  Aquest poble l’any 2013 va començar el Pla Estratègic 20.20. S’hi van implicar 120 persones fent sessions a l’agost per implicar ciutadans i també “forasters”.

El Pla Estratègic de Prades en 3 anys ha donat com a fruit: 14 projectes empresarials, donant 18 llocs de feina directes. Més enllà dels projectes de cultivar poma de muntanya, crear una fundació esportiva amb gimnàs, un grup de teatre i voluntariat o un calendari únic d’activitats de tot l’any.  Voldria destacar els aspectes per mi més innovadors i que són palanques de canvi.

  • Cultiu del llúpol – La tendència i l’auge del consum i la producció de cerveses artesanes és un fet.  En les reunions del pla estratègic va sorgir la possiblitat de plantar llúpol, que creixia espontàniament als marges de les finques.  Es va investigar, es va presentar al Departament d’agricultura i es va presentar a l’empresa Damm. En aquest cas hi va haver una suma d’interessos perquè Damm també tenien els seus estudis fets que garantien que Prades era un molt bo per cultivar-hi llúpol. Actualment hi ha més de 9 hectàrees de plantació de llúpol i així és com Prades es converteix en un lloc clau per a la producció de Cervesa.  Introduir aquest cultiu més enllà de les característiques tècniques segur que ha estat ben rebut i es considera una opció de futur donat que és una tendència consumir més cervesa, de qualitat i del país.
  • Observatori astronòmic – En tot pla de futur es vol incorporar el coneixement i la innovació. El descobriment d’aquest projecte prové d’una casualitat i no tant d’una consciència d’un actiu. Prades en estar envoltat de muntanya i camps sempre ha tingut una bona qualitat lumínica i per veure les estrelles.  Ara bé, quan l’Ajuntament va col·locar un llum que molestava un aficionat a l’astronomia en la seva afició, van detectar que la qualitat del cel era tant bona com la que tenen a Àger (Lleida), van començar a fer tallers d’astronomia i van adonar-se aquest fet es podia explotar en un format público-privat i aportar activitat econòmica.

En tot moment hi ha hagut a Prades un assessorament per a nous negocis (incubadora) i reestructuració dels que ja existeixen. Per exemple s’ha creat una distribuïdora de vi, una agrobotiga a la cooperativa local, una botiga de queviures, entre d’altres.

Les dades d’atur segons l’Idescat han baixat des del 26% del 2014 al 21,4% el 2016. S’està molt lluny del 12,3% de l’any 2005, però es segueix avançant poc a poc en una agricultura que ha d’ocupar a persones joves i en la promoció i sostenibilitat d’aquest entorn.

Des del municipi es segueixen treballant en la creació d’un futur parc natural de les muntanyes de Prades, una categoria més del que és ara, un espai protegit d’interès natural (PEIN) i ordenar i complementar l’oferta actual de rutes, restauració i hoteleria.

Qui té ganes de venir o tornar a Prades amb la tornada del bon temps i aquests projectes?? JO!!! I TU??

Felicito i animo a l’Alcaldessa Lídia Bargas i la gent de Prades a seguir perseverant en aquests projectes i d’altres!!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s